Aký bol rok 2016 pre Aftermarket?

Ak nerátam tých pár dní, počas ktorých sme začínali na konci roka 2015, tak rok 2016 bol pre Aftermarket prvým rokom fungovania. Prvých 5 mesiacov sme pracovali na systéme a webe. Po zvyšok roku sme testovali, upravovali a menili to s čím sme neboli spokojní. Niekoľko mesiacov je naša platforma na odchyt domén dostupná aj pre verejnosť, v rámci našej public beta verzie. Dnes je čas podeliť sa o informácie, ktoré na naších stránkach nenájdete.

Od spustenia sme odchytili 191 domén

Číslo 191 nieje úplne správne, pretože do toho nerátam domény odchytené predtým, ako sme nahodili web. Počet všetkých úspešných registrácií by sa blížil k trom stovkám. Je to veľa? Málo? Ťažko povedať. Úspešných odchytov bolo veľa, no boli aj neúspešné. Tých bolo cca 50. Ťažko však stanoviť relevantné číslo, keďže v podstate celý rok sme posúvali náš systém dopredu a vylepšovali ho, kde to bolo možné. Väčšina neúspešných odchytov je z prvých týždňov/mesiacov fungovania, kedy sme ladili odchyty na základe informácií, ktoré sme získavali pri nových registráciach. Dnes je tento pomer úplne inde, baviť sa však o úspešnosti odchytu nemá veľký zmysel ani dnes. Nikdy sa nedá s istotou povedať, či sme doménu odchytávali len my, alebo koľko ďalších registrátorov sa o registráciu v čase zmazania pokúšalo. Takže tu môžeme len špekulovať.

Najlepšia doména, ktorú sa podarilo odchytiť

Nechcem špekulovať o hodnote domén a o tom, ktorá bola najlepšia. Každý si môže pozrieť verejne dostupný zoznam odchytených domén a sám pre seba rozhodnúť o tom, ktorá je podľa neho najzaujímavejšia. Počas roka tu však bolo niekoľko domén, o ktorých sme s istotou vedeli povedať, že sú predmetom záujmu viacerých registrátorov. Asi najzaujímavejšia bola z tohto pohľadu doména freeride.sk. Tá bola odchytávaná viacerými subjektami, medzi ktoré patrili napr. kupadomeny.sk, elbia a backorder.sk (Platon). Je pravdepodobné, že záujemcov bolo ešte viac. Podobných odchytov bolo samozrejme veľa - myslím prípady, v ktorých to vieme s istotou povedať. V iných môžeme len hádať.

Domény, ktoré sa nepodarilo odchytiť

Domén, ktoré sa nepodarilo odchytiť bolo veľa. Nie každá však bola zaujímavá a veľa neúspechov sa zrodilo hlavne pri testovaní. Niekoľko zaujímavých domén nám však ušlo a je to škoda. Medzi tie, z môjho pohľadu zaujímavejšie, patria napríklad: onlinehypoteka.sk, studentskepozicky.sk, superpozicky.sk, zahradnedoplnky.sk, urok.sk, bq.sk, jana.sk alebo modelky.sk. Ako vidíte, stále je obrovský priestor na zlepšovanie :).

Čo ďalej v roku 2017?

Rok 2017 bude opäť veľkou výzvou. V máji 2017 čaká SK-NIC a tým pádom aj všetkých registrátorov niekoľko zásadných zmien, medzi ktorými je napríklad prechod na protokol EPP. Nový protokol sa nám podarilo implentovať ešte koncom roka 2016 a v tejto zmene vidíme veľký potenciál. Aj preto sa na zmeny tešíme.
Ako každá zmena to však so sebou prináša veľa úskalí, ktoré je potrebné si uvedomiť a prekonať. Takže toto je jeden z hlavných bodov do roku 2017.

Okrem toho máme stále v pláne aj interné zmeny. Pôvodne sme Aftermarket zamýšľali ako komplexný trh domén. Na konci roka som sa rozhodol trochu pozmeniť smerovanie projektu a zamerať sa len na odchyt, aby sme mohli poskytnúť čo najlepšiu službu v tomto smere. Komplexný doménový trh je však stále cieľom, na ktorý sa chceme sústrediť do budúcnosti.

Ciele do roku 2017

  • Ďalej zlepšovať odchyt
  • Pridať minimálne jednu jazykovú mutáciu (CZ)
  • Pridať alternatívne možnosti platby (PayPal)
  • Napísať aspoň 100 článkov Tipy na odchyt
  • Implementovať newsletter

Na záver zostáva už len poďakovať všetkým, ktorí u nás hľadajú lepšie domény a zaželať úspešný rok 2017. Všetko dobré!

pred 7 rokmi