Aký bol rok 2017?

Je to už nejaký ten piatok čo sme vstúpili do nového kalendárneho roka. Chceli by sme sa však podeliť o krátky súhrn toho, čo sa udialo počas minulého roka. A nebolo toho málo.

Migrácia SK-NICu

9. januára mal SK-NIC (prvýkrát) v pláne migrovať na nový, EPP based systém správy domén. Nakoniec však bola migrácia odložená, pretože podľa dát SK-NICu nový systém testoval len zlomok registrátorov.

My sme začali s implementáciou na našej strane v Septembri 2016, a celá transformácia nezabrala viac než pár dní. Potom sme čakali. Migrácia sa však presunula na leto 2017. Náš starý systém sme už nechceli upravovať, zdalo sa totiž, že sa to na tu chvíľu už neoplatí. Potom však prišiel ďalší odklad na september a reálne sme začali pochybovať, či nejaká migrácia ešte vôbec bude.

Našťastie bola. SK-NIC úspešne migroval na nový systém v dňoch 31.8. - 2.9.2017. Všetko prebehlo až nečakane hladko a my sme ešte v prvej polovici boli schopní odchytávať prvé domény prostredníctvom nového rozhrania na báze XML. Takže už žiadne simulácie ručnej administrácie domén v registrátorskom rozhraní.

Nedávno sa tejto téme venovali v krátkom bloku aj na TA3

Úspešnosť odchytov a odchytené domény

V roku 2017 sme úspešne odchytili spolu viac ako 200 domén. Úspešnosť odchytu spočítanú nemáme, pretože objednaných bolo veľa domén, ktoré nakoniec zmazané neboli a štatistiku o tom, ktoré domény neboli zmazané nevedieme.

Každopádne sa nám opäť podarilo mierne zdvihnúť štandard služby a po prechode na nový systém ho stabilizovať.

A akú najlepšiu doménu sme v roku 2017 odchytili? To je pochopiteľne veľmi subjektívna otázka, preto vám radi necháme priestor v komentároch na váš názor.

Útoky na náš web

Minulý rok sa objavilo aj niekoľko útokov na naše webové stránky, ktorých primárnym cieľom bolo extrémne zaťaženie a vyčerpanie výpočetných prostriedkov a tým pádom obmedzenie prevádzky webu a odchytov. Vďaka rýchlym zásahom a novým riešeniam sa nám podarilo tieto útoky odvrátiť a zároveň posunúť úroveň zabezpečenia služieb na novú úroveň. Vďaka tomu sa naši užívatelia nemusia báť.

Plány v roku 2018

V roku 2018 je naším primárnym cieľom prekopať rozhranie a plne automatizovať niekoľko zložitejších procesov, ktoré zatiaľ prebiehajú ručne a obmedzujú nás.

Chceme sa viac sústrediť na odchyt a zjednodušenie správy domén. Zároveň však už od roku 2017 fungujeme v tzv. lean móde, pretože .sk aftermarket je veľmi špecifický a o niečo menší než sme pôvodne predpokladali.

Do roku 2018 vám prajeme veľa úspešných odchytov a úspechov s vašimi projektami, ktoré budujete. Je síce 25. janára, ale radšej neskoro ako nikdy.

pred 6 rokmi